Čokoláda je obvyklá součást mnohých druhů sladkostí, jedna z nejpopulárnějších na světě. Slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl, jenž má stejný význam.
Čokoláda je vyráběna z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Zrna pocházejí z kakaových tobolek – bobů.
Jsou tři typy kakaových zrn užívaných v čokoládách. Nejvíc ceněna, vzácná a drahá jsou Criollo, zrna z oblasti Mayů (Mexiko a střední Amerika). Jen 10 % čokolády se dělá ze zrn Criollo, která jsou méně hořká a víc aromatická než jiná zrna. Kakaová zrna v 80 % čokolády jsou typu Forastero. Kakaová zrna ze stromů Forastero jsou levnější než zrna Criollo.
Čokoláda je často hlavní složka nebo přísada v potravinách jako zmrzlina, koláče, keksy, buchty a v jiné dezerty.
Čokoláda je dostupná v mnoha typech. Různé formy a chutě čokolády jsou vyráběny obměňováním množství přísad.
Kakao je obvyklé označení pro semena kakaovníku a z nich vyrobený prášek. Kakao je důležitým vývozním artiklem mnoha rozvojových zemí a slouží především jako základ čokolády. Ve své přirozené (neslazené) formě má extrémně hořkou chuť. Kakaovníky rostou pouze ve velmi omezené geografické zóně, přibližně 10° na sever a na jih od rovníku – 70% světových plantáží kakaa se nachází v západní Africe.