Káva

18. srpen 2008 | 08.53 |
blog › 
Káva

Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených plodů (bobulí) kávovníku.

Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se káva pije především.

Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta. Arabika je káva vyšší kvality s menším obsahem kofeinu a širokým spectrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách často na sopečné půdě, či jako lesní forma. Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy je velice citlivá na teplotu. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam a Indie. Zrna jsou menší, chuťově je tato káva více silná a obsahuje dvakrát více kofeinu než arabika.

Příprava kávy má mnoho forem, nejčastěji se používá: Filtrovaná káva, Espresso, Vacuum pot, Cafeteria, Mokka press, instantní káva, arabská, turecká a mnoho dalších.

Na pěstování, zpracování a distribuci kávy k zákazníkům se podílí na celém světě 500 milionů lidí.

11952004_0816image0030-unripe-cher704599-kavai6ist2_2879951-isolated-coffe-wikaffe_mapa_postekava02_big

Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 0.00 (0x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

RE: Káva krasavec 10. 07. 2012 - 16:43