Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených plodů (bobulí) kávovníku.
Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se káva pije především.
Káva se odborně připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva arabica a robusta. Arabika je káva vyšší kvality s menším obsahem kofeinu a širokým spectrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách často na sopečné půdě, či jako lesní forma. Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy je velice citlivá na teplotu. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam a Indie. Zrna jsou menší, chuťově je tato káva více silná a obsahuje dvakrát více kofeinu než arabika.
Příprava kávy má mnoho forem, nejčastěji se používá: Filtrovaná káva, Espresso, Vacuum pot, Cafeteria, Mokka press, instantní káva, arabská, turecká a mnoho dalších.
Na pěstování, zpracování a distribuci kávy k zákazníkům se podílí na celém světě 500 milionů lidí.
RE: Káva | krasavec | 10. 07. 2012 - 16:43 |