Oliva je plodem olivovníku, jehož kolébkou je Asie. Dnes se s ním běžně setkáme ve středozemních oblastech Evropy. Kromě zelených oliv, které se sklízejí na podzim, existují i tmavé olivy sklízené začátkem prosince. Nejde o odlišnou odrůdu. Zelené olivy jsou jen nezralou formou oliv tmavých.
Vyrábí se z nich velmi kvalitní olivový olej a používají se také v různých jídlech. Kvality oliv a olivového oleje využívali již staří Řekové. Olivy mají podle vědců velmi kladný vliv na lidský organismus. Díky svým detioxidačním účinkům hrají velkou roli v boji proti stárnutí, civilizačním a srdečním chorobám, pomocí olivového oleje lze pomoci v léčbě mnohých kožních onemocněních. Zlepšují trávení a chuť k jídlu. Několik oliv před hlavním jídlem pomůže zvýšit hladinu žaludečních šťáv a tak urychlit trávení.
Olivovník ve Vouves (řecky Ελιά Βουβών) je olivovník ve vesnici Ano Vouves v obci Kolymvari na Krétě v Řecku. Je to nejstarší, největší a nejzachovalejší olivovník na světě, který stále přináší mnoho oliv. Jeho věk není možné přesně určit, jelikož má dutý kmen, což je pro staré olivovníky charakteristické. Odhaduje se na 3000 let. Kmen má obvod 12,5 m a průměr 4,6 m.
Jedná se o divoký olivovník, který byl ve výšce 3 m naroubován a patří k odrůdě tsounati. Větve vyrůstají z kmene ve spirálách, což dává koruně jedinečný a krásný tvar.
Strom je přírodní památkou. Ratolest z něj byla jako znamení míru zaslána olympijskému výboru.
RE: Olivy... | ona®svetu.cz | 07. 09. 2008 - 20:31 |